Livsmedel med naturliga blodförtunnande egenskaper

HHT Sverige föreslår att du blir medveten om de naturliga blodförtunnande livsmedlen i din kost. Det är värt att överväga att minska intaget av några av dessa livsmedel om du redan får blodförtunnande läkemedel på recept! För mycket blodförtunnande är farligt. Tänk på att vi alla är olika. Det som påverkar en av oss kanske inte påverkar en annan. Du kanske vill föra en matdagbok för att se om det finns något samband mellan vad du äter och hur allvarliga dina näsblod är. Läs mer nedan och få en Salicylater-lista (en naturlig blodförtunnare som finns i livsmedel).

Örter och kryddor

Många örter och kryddor innehåller salicylater (en naturlig blodförtunnare), bland annat cayennepeppar, kanel, currypulver, dill, ingefära, lakrits, oregano, paprika, pepparmynta, timjan och gurkmeja.

Frukter

Frukter som innehåller blodförtunnande egenskaper är bland annat blåbär, körsbär, tranbär, vindruvor, apelsiner, katrinplommon, russin, jordgubbar och mandariner.

Fiskar

Fiskar som innehåller blodförtunnande egenskaper är bland annat albacore tonfisk, ansjovis, sill, havsöring, makrill och lax. Den främsta orsaken till detta är höga halter av omega-3-fettsyror.

Andra livsmedel

Andra livsmedel som olivolja, vitlök och lök kan påverka blodförtunningen.

Salicylater

Ladda ner Salicylate-List - en lista över livsmedel som innehåller blodförtunnande egenskaper (även kallade salicylater).

Betydelse av blodförtunnande medel

Det är viktigt att vara medveten om naturliga blodförtunnare. Blodförtunnande medel behövs vid tillstånd där blodet lätt bildar proppar, vilket leder till allvarliga komplikationer. Det är dock viktigt att veta vilka blodförtunnare man ska undvika/minska om man har HHT.

skriven okt 2021