Gunnhildur Gudnadottir

Vi är glada att fira den Internationella Dagen för Kvinnor inom Vetenskap 2023 (Women in Science Day 2023) med en  intervju med Gunnhildur Gudnadottir som är Ordförande för Osler expertteamet och Sektionschef på ÖNH på Sahlgrenska i Göteborg.  

"Kvinnor kan ha svårare att få anslag och att göra akademisk karriär. Det är viktigt att vi försöker vara uppmärksamma på detta och att vi kvinnor stöttar varandra."


Fråga 1: Vad utlöste din passion för vetenskap? 

Jag har alltid varit intresserad av hur saker och ting fungerar och att fördjupa mig i intressanta frågor. När jag påbörjade mitt första forskningsprojekt under läkar- utbildningen kände jag att jag hamnat rätt och att jag ville göra mer av detta.

Fråga 2: Hur utvecklades ditt intresse för HHT?

Jag är öron-näs-och halsläkare och har specialiserat mig inom näs- och bihålesjukdomar. I mitt arbete träffar jag ofta patienter med HHT som har problem med näsblödningar. Det kan vara en stor utmaning att hjälpa dem på bästa sätt. Ju mer jag lär mig om sjukdomen, desto mer intressant tycker jag att den är och det är mycket givande när man kan införa någon typ av förbättring i vården.

Fråga 3: Hur påverkar ditt arbete livet för patienter med HHT? 

För de patienter som söker oss på grund av näsblödningar gör jag mitt bästa för att minimera deras besvär och således förbättra deras livskvalitet. Det handlar både om information om hur man sköter näsan på bästa sätt och ge passande behandlingar. Jag har också varit delaktig i att starta ett multidisciplinärt team kring HHT på Sahlgrenska Universitetssjukhus och är nu ordförande för det teamet. Ett förbättrat samarbete bland oss specialister bidrar till förbättrad vård för patienterna.

Fråga 4: Vilka svårigheter måste en kvinna som arbetar med vetenskap möta? 

Personligen har jag haft tur och har inte upplevt några svårigheter i forskningen relaterat till att jag är kvinna men jag vet att det tyvärr förekommer. Kvinnor kan ha svårare att få anslag och att göra akademisk karriär. Det är viktigt att vi försöker vara uppmärksamma på detta och att vi kvinnor stöttar varandra.

Fråga 5: Vilket budskap skulle du vilja ge till unga flickor som är intresserade av att bli forskare? 

Att arbeta med vetenskap är utmanande, roligt och utvecklande. Man får vara beredd på att det inte alltid kommer att vara lätt men om man är intresserad tycker jag absolut att man ska gå vidare . Det positiva överväger eventuella svårigheter. Försök att samla bra personer kring dig, bra handledare är viktiga men även andra forskarkollegor som kan stötta och hjälpa varandra.