Att hantera blödningar på tunga och läpp - Tips från HHT patienter

Hur gör man för att hantera blödningar på tunga och läpp när det händer i hemmet? Några av patienterna i HHT Sverige ger oss några tips och beskriver lite om laserbehandling hos hudmottagningen.

Tips vid blödning: 

1. Sätt en isbit på den blödande delen av tunga/läpp

Om du inte har några isbitar, använd en påse av frysta ärter eller en våt tepåse. Det verkar som att garvsyran i teet hjälper till att stoppa blödningen.

2. Tryck på såret i 15-20 minuter

Källa: tips från några HHT Sverige medlemmar som har HHT

Tips att förebygga blödning:

Hålla huden mjuk med: 

a) Decubal Lips & Dry Spots Balm är en fet, extra mjukgörande och lindrande salva för torra läppar eller andra extra torra hudpartier. Decubal Lips & Dry Spots Balm innehåller lanolin som återuppbygger huden. Gör huden mjuk och rik på fukt och lipider.

b) Göra en skrubb (funkar att blanda honung, socker ock lite olivolja och skrubba lite försiktigt) tar bort flagor och mjukgör.

c) GUM Gengigel, www.ricerfarma.com - Gum gel vid blåsor, blemmor och inflammationer i munslemhinnan i apoteket. 

Därutöver vid "kärl" i ansiktet som blöder använder man det männen har när de skär sig vid rakning Benjamin Barber Shaving Stick.

Källa: tips från några HHT Sverige medlemmar som har HHT

Tranexamsyra:

Om detta inte fungerar få ett recept på Tranexamsyra oral lösning: 

Applicera lösningen på såret. Tranexamsyra är recept belagd. Det är ett gammalt och effektivt läkemedel för att minska blödning. Prata med din läkare om du har frekventa och kraftiga blödningar från tunga/läpp.

Källa: tips från några HHT Sverige medlemmar som har HHT

Laserterapi: en patient berätter

Laserterapi är en smärtfri metod att behandla lättblödande telangiektasier på tunga, läpp och tandkött.

En patient, Angela Skogh, berättar hur hon går och får laser 1 gång/år. Blir telangiektasierna för stora menar Angela, så får man behandla flera gånger då finns risken att tex läppen blir blekt.

 'Innan lasern", säger Angela, "be om bedövning Xylocain-spray".

Hur känns det? Gör det ont?

"Det känns som ett litet stick men inte om du får bedövning efteråt luktar man lite bränd o känns som att man bränt sig av kaffet inuti munnen men går över efter några timmar.

Men jag tycker att det är värt det eftersomde försvinner o blöder inte mer",  säger Angela.

Laserterapi: en läkare berätter

Lisa Alenmyr, Biträdande överläkare på Hudmottagningen SUS i Malmö, säger såhär: 

"Vi använder mest Nd:YAG laser här på mottagningen för kärlförändringarna vid Mb Osler. Diod kan också användas men vi har inte den traditionen här i nuläget, vi använde diod mer innan ND:YAG kom. Laserljuset absorberas i hemoglobin i blodkärl och gör att det koagulerar (destrueras)."

Informationen på denna webbplats tillhandahålls endast för informationsändamål; det kan under inga omständigheter ersätta en professionell medicinsk åsikt.