Riksförbundet Sällsynta Diagnoser:s Höst Möte 2024
Flera styrelsemedlemmar från HHT Sverige deltog den 19–20 oktober 2024 i Riksförbundet Sällsynta diagnosers (RSD) årliga höstmöte i Stockholm. Det blev ett värdefullt tillfälle att lyssna till andra diagnosgrupper och deras arbete för att öka medvetenheten om sina diagnoser i samhället. Vi fick också viktig information om RSD pågående och framtida samarbeten, vilket vi ser fram emot att diskutera vid vårt nästa styrelsemöte. Målet är att hitta idéer som kan stärka vår verksamhetsplan för 2025.
Höjdpunkter från RSD Höstmöte 2024
Vad har Riksförbundet Sällsynta diagnoser att göra med oss?
Riksförbundet Sällsynta diagnoser är en nationell intresseorganisation som representerar personer med sällsynta diagnoser i Sverige. När du blir medlem i HHT Sverige blir du automatiskt medlem i RSD – det står tydligt på vårt medlemsformulär. Ju fler medlemmar RSD har, desto större inflytande får de för att påverka politiker, myndigheter och beslutsfattare, vilket också hjälper dem att säkra det årliga statsbidraget.
Under 2024 genomförde RSD en medlemsundersökning, och flera av HHT Sveriges medlemmar deltog. Tyvärr var det bara 10% av medlemmarna som svarade, men vi tror på förbättring – RSD representerar oss på nationell nivå och arbetar för bättre vård och stöd för alla med sällsynta diagnoser i Sverige.
Resultaten från årets undersökning är mycket intressanta, och vi kommer att dela mer information inom kort. Håll utkik!
OBS! Om du inte vill få e-postutskick från RSD, men ändå vill vara kvar som medlem i HHT Sverige, mejla oss på osler@hhtsverige.org så tar vi bort dig från RSD utskickslista.
Att skriva på ett begripligt sätt
Att skriva information på ett begripligt sätt är avgörande för att ingen ska känna sig exkluderad. När vi formulerar oss klart och tydligt blir viktig information tillgänglig för alla, oavsett bakgrund eller förutsättningar. Under en presentation från www.begripligtext.se fick vi värdefulla insikter om hur lättillgänglig kommunikation kan skapa större delaktighet och förståelse. Det handlar inte bara om att nå fram med budskapet, utan om att inkludera alla i samtalet.
Nationell strategi för personer som lever med ett sällsynt tillstånd
Socialstyrelsen berättade att de fortsätter sitt projekt om en nationell strategi och har fått in synpunkter från cirka 200 personer under året. HHT Sverige har också lämnat in vår "wish list" med önskemål. Målet med att ta fram en strategi för sällsynta diagnoser är att stärka och förbättra de redan befintliga insatserna. "Det kan absolut bli bättre," säger Lena, och det finns en stark vilja att skapa bättre förutsättningar för personer som lever med en sällsynt diagnos. Alla förslag måste lämnas in till Socialstyrelsen senast den 13 december 2024, och slutversionen av strategin presenteras för regeringen i mars 2025. Vi kommer snart att skicka Socialstyrelsen länkar till de nya patientberättelser vi fått in från våra medlemmar under 2024.
Mediprep - Det är som 1177, fast speciellt för barn och ungdomar
Mediprep är en medicinskt granskad vårdplattform särskilt utformad för barn och ungdomar, som guidar dem inför, under och efter sjukvårdsbesök. Plattformen har också tagit sociala medier med storm och har en växande följarskara. Nu kommer Riksförbundet Sällsynta diagnoser (RSD) att samarbeta med Mediprep för att inkludera information om sällsynta diagnoser på deras webbplats. Detta samarbete innebär ett viktigt steg för att säkerställa att även barn och ungdomar med sällsynta diagnoser får tillgång till anpassad och lättförståelig vårdinformation. Vi kommer att jobba hårt för att säkerställa att HHT är representerat i detta projekt.
https://mediprep.se/
RSD Ungdoms grupp
Riksförbundet Sällsynta diagnosers ungdomsgrupp har haft både digitala och fysiska möten under 2024. De har även publicerat en bok där unga delar med sig av sina upplevelser, till exempel om hur det är att gå i skolan och vilja smälta in utan att sticka ut. Gruppen erbjuder en ovärderlig gemenskap där unga med sällsynta diagnoser kan prata öppet om hur det verkligen känns att leva med en diagnos.
Nästa träff äger rum digitalt den 13 november kl. 19:30, och den här gången är det endast ungdomar som får delta – vuxna är förbjudna! Temat för kvällen är Relationer, Sex och Familjbildning. Anmälan senast 12 nov: https://www.sallsyntadiagnoser.se/eventinformation-och-anm-lan/relationer-sex-och-familjebildning
Skriven den 23 okt 2024