HHT Sverige:s deltagande i EURORDIS-kursen: En inblick i vetenskaplig innovation och translationell forskning

Från 3-7 juni 2024 deltog Göran Westerlund, Styrelse ledamot för HHT Sverige i kursen "Scientific Innovation & Translational Research,". Kursen syftar till att fördjupa deltagarnas förståelse för processen att snabbare ta fram läkemedel för sällsynta sjukdomar genom webbseminarier, e-lärande och en intensiv avslutning i Barcelona i juni med föreläsningar och studiebesök. Läs nedan en kort rapport från Göran  av de mest intressanta delarna från kursen. 

Skriven den 14 juli 2024

OPEN ACADEMY UTBILDNING 2024

EURORDIS UTBILDNING FÖR PATIENTFÖRETRÄDARE - GÖRAN WESTERLUND, HHT SVERIGE LEDAMOT

I juni 2024 hölls avslutningen i Barcelona på en 6 månader lång utbildning som till största delen varit online baserad. Kursen har bestått i flertalet online möten med bra underlag för omfattande självstudier samt zoom möten med föredragshållare från runt om i Europa. Kursen hölls på Engelska och målet var att ge en kännedom i hur man med nya forskningsmetoder kan identifiera befintliga läkemedel framtagna för andra sjukdomar och återanvända dessa för sällsynt sjukdomar. De handlar inte specifikt om HHT relaterade utan allmänt med focus på sällsynta diagnoser. 

Kursens namn är ” Scientific Innovation and translational research”.  Översatt till Svenska blir det ungefär: Vetenskaplig innovation och translationell forskning. 

Kursen finansierades främst av EU-medel och organisationen Eurordis. Det var en lärorik och givande erfarenhet som kommer att hjälpa oss i HHT Sverige att bättre stödja våra medlemmar med HHT samt förstå kommande behandlingar.

Jag förklarar nedan de två huvuddelarna från kursen jag deltog i för HHT Sveriges räkning. 

Drug Repurposing


Återanvända befintliga mediciner för att behandla andra tex sällsynta sjukdomar:

Translationell forskning är när man tar resultaten från grundforskningen och använder dem för att lösa verkliga problem. Det handlar om att applicera vetenskapliga upptäckter på praktiska situationer, som att utveckla nya behandlingar eller förebyggande åtgärder. Rent praktiskt innebär det att man med hjälp av forskning försöker förstå vad som går fel på cellnivå. Ibland behöver man göra grundforskning och skapa modeller, som till exempel "Mouse modells". För HHT har man tex skapat en modell i Leiden (Holland) där man kan odla HHT-kärl på ett chip och testa olika läkemedel för att se hur de påverkar sjukdomsförloppet. När man förstår detta kan man söka i databaser efter läkemedel som påverkar sjukdomens ursprungliga orsak. För dessa sökningar används tex Artificiell Intelligens (AI) eftersom det finns stora databaser att söka igenom. Om man hittar ett läkemedel som kan påverka en liknande felaktighet i cellen kan det gå snabbare att få det godkänt för en ny diagnos än utveckla medicinen från början. Processen tar dock flera år från upptäckt till att medicinen kan användas för den sällsynta sjukdomen. För att korta ner tiden för patienter att få tillgång till ett nytt lovande läkemedel kan ibland läkare skriva ut mediciner ”off label” Då kan de användas för andra ändamål än de ursprungligen var godkända för, vilket kallas "off label" föreskrivning.

Gener och modifiering av de som blivit fel


Många har nog hört talas om genterapi som kan vara ett sätt att reparera vårt DNA där något gått fel. Det finns två viktiga skillnader när vi pratar om genterapi och det är:


Med hjälp av gensaxen CRISPR, där upptäckarna nyligen tilldelades Nobelpriset, kan forskare klippa ut och ersätta specifika delar av DNA’et. Denna teknik har potential att behandla genetiska sjukdomar genom att korrigera felaktiga gener. Dock är det viktigt att notera att processen inte är helt perfekt och kan leda till oönskade sidoeffekter. Det beror delvis på att tekniken ännu inte är helt säker och att vi inte fullt ut förstår hur förändringar i DNA kan påverka individen som helhet.


Ett olyckligt exempel på detta är när man ersatte felaktiga DNA-delar hos en patient för att bota en sjukdom, men oavsiktligt orsakade leukemi. 

Detta visar på vikten av att fortsätta forska och förbättra tekniken för att minimera riskerna och maximera fördelarna för patienter. Det är viktigt att vara medveten om potentiella risker och att diskutera dem noggrant med läkare och genetiska rådgivare innan man överväger att använda CRISPR-tekniken för behandling.

CRISPR, även kallad gensaxen, är inte bokstavligen en sax utan en process där man använder en konstruerad guide RNA för att styra till rätt plats i DNA:t. Med hjälp av enzymet CAS9 görs sedan en exakt klippning av den delen som behöver ersättas. Efter att den felaktiga delen har klippts bort kan en modifierad del "klistras in" för att ersätta den. Det är viktigt att notera att även om detta är teorin bakom CRISPR, finns det risk för biverkningar som tidigare nämnts. Hoppas detta förklarar processen lite mer för dig som läsare.

"Det var en sammanfattning av de mest intressanta delarna från kursen. Jag hoppas det varit intressant för dig som läsare!"

hälsningar,

Göran Westerlund

HHT Sverige Styrelse ledamot

11 juni 2024

Hej!

jag tänkte berätta lite om den EURORDIS kurs jag går för patient representanter. I år är det andra delen som heter: ”Scientific Innovation & Translational Research”.  Den handlar om att förstå processen för att snabbare få fram nya läkemedel till sällsynta sjukdomar.  Jag ansökte om att få delta i kursen i höstas och blev antagen i december. I januari 2024 började det sedan med online studier där det var föredrag mixat med många timmar självstudier. Nu avslutas kursen med en veckas föreläsningar och studiebesök på genlab och sjukhus i Barcelona.  Jag kommer att återkomma och berätta lite tänkvärda saker och egna reflexioner från kursen:

Men först lite mer info om kursen. ”EURORDIS Open Academy School on Scientific Innovation & Translational Research” började med webbseminarier, e-lärande och nu en intensiv kursavslutning i Barcelona där syftet är att fördjupa patientrepresentanternas förståelse för hur preklinisk forskning leder till verkliga fördelar för patienter med sällsynta sjukdomar. Utbildningen ger deltagarna kunskaper och färdigheter så att de har möjlighet att effektivt delta i diskussioner med forskare, beslutsfattare och företag som ansvarar för forskning eller forskningsinfrastruktur.  Expert föreläsare och forskare från hela Europa ger utbildningen varje år. Ämnena som behandlas inkluderar genetikens historia, diagnostik, ny teknik inom genterapi och återanvändning av läkemedel.

Återkommer med mera.

/Göran

4 juni 2024

🌟 Vill du vara med och göra skillnad som patientföreträdare? Utforska möjligheten att delta i EURORDIS Open Academy 2025! 

Kolla in programmet nu och skicka oss ett mejl till osler@hhtsverige.org för att ansöka. Ditt engagemang kan göra verklig skillnad! 

💪 #PatientAdvocacy #EURORDIS #OpenAcademy #Engagemang #GörSkillnad  

 https://openacademy.eurordis.org/open-academy-schools-2024/